top of page

Vata, Pitta, Kapha. En wat het precies is.

Bijgewerkt op: 14 apr

Ayurveda, een duizenden jaren oude holistische geneeswijze uit India, draait volledig om balans – van lichaam, geest én ziel. Deze balans wordt volgens Ayurveda bepaald door je unieke constitutie, ook wel je dosha genoemd. Dosha’s zijn de drie fundamentele energieën die het lichaam en geest aansturen: Vata, Pitta en Kapha. Elk mens heeft een unieke combinatie van deze drie.


De Drie Dosha’s: Je Natuurlijke Blauwdruk

Vata Dosha – Beweging & Creativiteit

Elementen: Ether en LuchtKenmerken: Reguleert ademhaling, zenuwimpulsen, circulatie en eliminatie.

In balans: Energiek, creatief, enthousiastUit balans: Angst, slapeloosheid, constipatie, droge huid


Pitta Dosha – Transformatie & Metabolisme

Elementen: Vuur en WaterKenmerken: Reguleert spijsvertering, lichaamstemperatuur en denkvermogen.

In balans: Krachtig, helder, doelgerichtUit balans: Boosheid, ontstekingen, huidproblemen, brandend maagzuur


Kapha Dosha – Stabiliteit & Structuur

Elementen: Aarde en WaterKenmerken: Geeft vorm, stabiliteit, weerstand en hydratatie.

In balans: Kalm, liefdevol, loyaalUit balans: Traagheid, overgewicht, slijmvorming, depressieve gevoelens


Levensstijl & Dosha-Balans

Het in balans houden van je dosha’s is essentieel voor gezondheid en welzijn. Dit doe je door een afgestemd dieet, beweging, rust, en eventueel kruiden of supplementen.Bijvoorbeeld:

  • Vata: Warm en voedzaam eten, vaste routines

  • Pitta: Koele voeding, rust en verkoeling

  • Kapha: Lichte voeding, regelmatige beweging, stimulatie


Ayurveda & Mesologie

Mesologie, als integratieve geneeskunde, combineert Westerse medische kennis met traditionele systemen zoals Ayurveda. In een mesologisch consult wordt niet alleen gekeken naar lichamelijke symptomen, maar ook naar energetische verstoringen, waaronder de balans tussen dosha’s. Mesologen analyseren hoe een constitutionele disbalans bijdraagt aan klachten en passen de behandeling hierop aan met voeding, fytotherapie, suppletie en leefstijladvies.


Mesologie erkent het microbioom als een centrale speler in onze gezondheid. Ayurvedisch gezien kan een verstoord microbioom corresponderen met een onbalans in Pitta (ontstekingen), Vata (droogte, winderigheid) of Kapha (slijmvorming). De behandeling kan dus gericht zijn op het herstellen van het microbioom én de energetische balans volgens de Ayurvedische constitutie.


Veelgestelde Vragen – (FAQ)

  1. Wat doet een Mesoloog met Ayurveda?

    Een mesoloog gebruikt Ayurvedische principes zoals dosha’s om tot een dieper begrip van de klacht en constitutie te komen. De behandeling wordt afgestemd op jouw unieke evenwicht.


  2. Hoe weet ik mijn dosha?

    Tijdens een consult wordt jouw basisconstitutie bepaald aan de hand van vragen, polsdiagnose en observatie. Ook wordt gekeken of er verstoringen zijn.


  3. Wat is de link tussen microbioom en dosha’s?

    Een disbalans in je microbioom kan zich uiten in klachten die passen bij een bepaalde dosha-onbalans. Bijvoorbeeld: constipatie (Vata), brandend maagzuur (Pitta), of slijmvorming (Kapha).


  4. Kan Mesologie helpen bij darmproblemen?

    Zeker. Mesologie kijkt naar voeding, darmflora, energiebanen en hormonale balans. Behandelingen kunnen gericht zijn op herstel van het microbioom én het energetische systeem.


  5. Hoe kan ik mijn microbioom ondersteunen volgens Ayurveda?

    Met vezelrijke voeding, kruiden zoals triphala of kurkuma, en leefstijlinterventies passend bij jouw dosha.


Benieuwd naar jouw dosha en hoe deze samenhangt met je gezondheid of darmflora?Maak een afspraak voor een mesologisch consult waarin we kijken naar jouw unieke constitutie, microbioom en klachten. Samen brengen we jouw lichaam terug in balans.


Cheyenne van Eikeren | Bridge for Balance | Mesologie | Voedingscoach | Lifestyle | Ayurveda | Traditionele chinese geneeskunde | Homeopathie | Fytotherapie | Orthomoleculaire geneeskunde | Voedingsleer | Kruidengeneeskunde | Natuurgeneeskunde | Een informatieve en visuele uitleg over de drie Ayurvedische dosha’s – Vata, Pitta en Kapha – en hun invloed op lichaam en geest. De tekst legt uit hoe deze energetische principes zich uiten in fysieke en mentale kenmerken, en hoe een disbalans hierin gezondheidsklachten kan veroorzaken. Ook wordt uitgelegd hoe Mesologie Ayurveda integreert in de praktijk en het microbioom hierbij betrekt. Lezers krijgen inzicht in hoe hun eigen dosha-profiel gekoppeld is aan bijvoorbeeld darmgezondheid, en hoe consulten bij de mesoloog hen kunnen helpen om deze balans te herstellen met behulp van voeding, kruiden en leefstijl.

 
 
 

Comments


bottom of page